16.9.2015

Muistelusalkku aluetaiteilijan työvälineenä


”Ee tuo oo mikkään salakku, se on matkalaakku!” oikaisihe eräskin herra yläsavolaisessa palvelutalossa, kun kerroin tuoneeni taidetuokiolle ihmeteltäväksi Ylä-Savon muistelusalkun. Pahviaski onkin kuin suoraan suomifilmistä ja olenpa joskus laulanut Kulkukauppias-lauluakin sen kanssa osastolle saapuessani.

Mitään ei kuitenkaan myydä, ja kaiken lisäksi tämä komeus on meidän kaikkien ilmaiseksi lainattavissa kaikista Ylä-Savon kirjastoverkon toimipisteistä. Varaus kirjastokortilla, laina-aika kaksi viikkoa, ja käsissä on oiva työkalu tueksi ikäihmisten kohtaamiseen. Muistelusalkusta saa sisällön ”ohjelmanumeroksi” mennessä palvelutaloon tai kylään yksinäisen vanhuksen luo.  Suosittelen!

Salkku nimittäin kätkee paitsi vanhuksille nuoruusvuosilta tuttuja asioita, myös kutkuttavaa materiaalia meille nuoremmillekin. Huomio kiinnittyy vaikkapa 1930-luvun Suomen kuvalehden baijerilaisiin pikkupoikiin. Pitsinnypläyksestä on pitkä artikkeli, mutta Savossa se tuntuu vieraammalta, harva emäntä on kuullutkaan. Tutumpaa käsityötekniikkaa edustavat salkusta löytyvät käsityöt. Juttu rönsyilee kuin merkatun liinan kukkakuviot, joihin malleja kuulemma vaihdeltiin vaikkapa naapurien kanssa. Matkalaukusta löytyy käsiveska, siellä on söpö kangasnenäliina ja virsikirja, johon eräs rouva ihastui niin suuresti, että puristi sitä ikiomanaan eikä olisi luopunut siitä millään. Niin tutulta se tuntui. Muistisairaiden kohtaamisessa tärkeitä asioita ovatkin tutut asiat ja aistielämykset, joita tämä salkku sisältää.



Vanhat lehdet tuoksuvat mm. aikansa sokerinsyöntisuosituksilta, jotka tuntuvat nyt aika hurjilta. Mainoksilta, jotka nuorempaa lukijaa ehkä hieman hauskuuttavat, mutta joiden pesupulverit alkavat melkein tuoksua päiväsalissa. Tutkaillaan mielenkiinnolla merkkipäiviään viettäviä Viipurin silmäätekeviä. Haistellaan ihan oikeita kahvipapuja, joiden käytöstä ”tyttönen” saa yksityiskohtaisia neuvoja muistiin merkittäväksi pieneen kirjaan, johon saa kuka tahansa muistella kahviin liittyviä asioita. Naisilla on kokemusta seurakahvituksista, miehillä savottakahveista.  Miten tärkeästä rituaalista onkaan kysymys.



Salkku on ollut mukana työssäni Hyvinvointia ja elinvoimaa ikäihmisille-hankkeen aluetaiteilijana Sonkajärvellä, Iisalmessa, Varpaisjärvellä, Keiteleellä, Vieremällä ja Kiuruvedellä.  Muistelusalkkua voi käyttää toki muidenkin kuin ikäihmisten kanssa. Salkku ei ole kovin painava ja se on kätevä kantaa mukana. Pitämäni taidetuokiot ovat kestäneet tunnista kahteen, riippuen osallistujien jaksamisesta. Lyhyenkin muisteluhetken voi pitää, salkussa on materiaalia moneksi kerraksi; musiikkia kuunneltavaksi, kaskuja luettavaksi. Jokainen voi käyttää salkkua omalla tavallaan. Kahvimylly sinne ei ymmärrettävästikään mahdu, mutta joistakin palvelutaloista sellainen jopa löytyy. Lainaa salkku ja anna konkareiden kertoa, miten se nyt oikein menikään.

Leena Mulari
Aluetaiteilija
puh. 040-660 2114leena.mulari@vierema.fi
Hyvinvointia ja elinvoimaa ikäihmisille
Ylä-Savon aluetaiteilija-hanke