30.4.2015

Turvallisuuskoulutusta tarjolla

Pian alkaa museoiden kesäkausi tapahtumineen. Nyt onkin hyvä tilaisuus päivittää tapahtumaturvallisuuteen liittyviä asioita Tehhään Yhessä 2 -hankkeen järjestämässä maksuttomassa koulutustilaisuudessa. 

TAPAHTUMATURVALLISUUS
Maksuton koulutus yläsavolaisille kulttuuri- ja tapahtumatoimijoille 26.05.2015.

HUOM: Pakollinen ennakkoilmoittautuminen to 21.05. mennessä tämän linkin kautta: https://www.webropolsurveys.com/S/0FD58FA6CC4EE27B.par

Paikka Iisalmen Kulttuurikeskus, Kirkkopuistonkatu 9
Tiedätkö mistä kaikesta olet vastuussa tapahtumaa järjestäessäsi? Tiedätkö millaisia viranomaislupia tarvitset ja keneltä? Mitkä lait säätelevät tapahtumien ja harrastustoiminnan järjestämistä ja erityisesti järjestäjän vastuita? Nyt on hyvä hetki päivittää omat tiedot ja saada myös omaan tapahtumaan liittyvää neuvontaa: Ylä-Savon alueella toimiville kulttuuritoimijoille ja tapahtumajärjestäjille tarjotaan maksuton koulutus tapahtumien turvallisuusasioista. Ennakkoilmoittautuminen tapahtuu yllä olevan linkin kautta.

Luennoitsijana Kai Hiltunen, jolla on kattava kokemus tapahtumien turvallisuusasioista:

- Jyväskylän aikuisopiston turvallisuusalan vastuukouluttaja
- Turvallisuuspäällikkönä Ilosaarirockissa, Jurassic Rockissa, Tahkon Juhannuksessa sekä apulaisturvallisuuspäällikkönä Kuopiorockissa.
- Provinssirockin turvallisuuspäällikkö vuonna 2013
- Turvallisuusalalla ja tapahtumaturvallisuudessa 19. vuosi menossa
- Turvallisuuskouluttajana vuodesta 1999
- Vierailevana luennoitsijana eri oppilaitoksissa vuodesta 2001
Ohjelma:

14:45 – 18:00 Alueen tapahtumajärjestäjät: Turvallisuusklinikka
Varaa aika tapahtumasi kysymysten käsittelyyn, saat neuvoja suoraan asiantuntijalta. Ajanvaraustoiveen voi esittää ilmoittautumislomakkeella.
Aiheet: Työkaluja omaan tapahtumaan. Mistä apua?

18:00-19:00 Luento: Tapahtumaturvallisuus
Aiheet: Yleistä. Lainsäädäntö ja sen asettamat vastuut. Viranomaisyhteistyö. Turvallisuusorganisaatio. Turvallisuussuunnittelu.
Vertailussa Case: Ilosaarirock, Joensuu ja Case: Jurassic Rock, Mikkeli: Kuinka kaksi rokkitapahtumaa eroaa toisistaan?

Lisätietoja:
Ann-Mari Karvinen
projektikoordinaattori
040 631 00 59
Tehhään yhessä 2 –hanke

Iisalmen kaupunki
Kulttuuritoimi
PL 5
74101 Iisalmi

Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö

29.4.2015

Kulttuurialan yhteistyö - kysely yläsavolaisille kulttuuritoimijoille 24.04.-17.05.2015

Tehhään yhessä 2-hankkeen yhtenä tehtävänä on edistää kulttuurialan yhteistyötä Ylä-Savossa erityisesti kuntien ja 3. sektorin toimijoiden välillä. Nyt toteutettavan verkkokyselyn tavoitteena on saada tietoa ja kulttuuritoimijoiden näkemyksiä kehitystyön tueksi. Kuntien kulttuuritoimet toivovat saavansa ajantasaista tietoa erityisesti oman kunnan alueella mutta myös koko Ylä-Savon alueella toimivista kulttuurialan yhdistyksistä, yksittäisistä artisteista, työryhmistä ja yrityksistä. Yhdistyksiä ja muita kulttuuritoimijoita pyydämme päivittämään tietonsa ja kertomaan palveluistaan esim. sivulla http://yhdistystieto.fi/ tai http://www.amusa.fi/fin/kulttuurin_tekijat/

Kaikki aiheesta kiinnostuneet voivat osallistua kyselyyn ja kulttuurialan yhteistyön kehittämiseen kommenttiensa kautta. Yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan kaksi konserttilippua 21.07. Iisalmen Kulttuurikeskuksessa olevaan Kuhmon kamarimusiikin Paholaisen ja enkelin tangoja –vierailukonserttiin.

Kyselyyn voi vastata 24.04.-17.05.2015 aikana osoitteessa: https://www.webropolsurveys.com/S/147983C31E4B8C76.par

Lisätietoja:

Ann-Mari Karvinen
projektikoordinaattori
040 631 00 59
Tehhään yhessä 2 –hanke

Iisalmen kaupunki
Kulttuuritoimi
PL 5
74101 Iisalmi


Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö

22.4.2015

Museovirastolta avustusta myös Ylä-Savon museoille

Museovirasto on nyt jakanut vuoden 2015 harkinnanvaraiset avustuksensa ja myös Ylä-Savon museot ovat saaneet osansa niistä. Museoviraston avustuskohteet Ylä-Savossa vuonna 2015 ovat:

  • Iisalmi, Iisalmen kaupunki, kulttuuritoimi / Juhani Ahon museo 4 500 euroa tuulimyllyn kunnostukseen
  • Iisalmi, Iisalmen Luonnon Ystäväin Yhdistys ry / Iisalmen luontomuseo 4 800 euroa kokoelmien luettelointiin
  • Keitele, Keiteleen kunta / Aholan talomuseo 3 000 euroa pärekaton muuttamiseen kolmiorimahuopakatoksi
  • Kiuruvesi, Kiuruveden kaupunki, Kulttuuritoimi / Kiuruveden kotiseutumuseo 5 500 euroa näyttelyn toteuttamiseen
  • Lapinlahti, Lapinlahden kunta / Varpaisjärven kotiseutumuseo 2 000 euroa rakennuskorjauksiin
  • Pielavesi, Pielaveden kunta / Pielaveden kotiseutumuseo 6 000 euroa päärakennuksen katon uusimiseen kolmiorimahuopakatoksi
  • Vieremä, Vieremän kunta / Vieremän kotiseutumuseo 5 500 euroa luettelointitietojen siirtämiseen Muskettiin

Tänä vuonna avustuksia jaettiin yhteensä 599 350 euroa 132 museolle, joista siis seitsemän sijaitsee Ylä-Savossa. Alueen museoissa avustusrahaa kohdistetaan niin rakennusten korjaamiseen, näyttelyn toteuttamiseen kuin kokoelmien luettelointiin. 

Paikallismuseotoiminnan kannalta ulkopuolinen rahoitus on erittäin tärkeää. Museoviraston harkinnanvaraiset avustukset on tarkoitettu kunnan, yhdistyksen tai säätiön omistamille museoille, jotka eivät kuuluu lakisääteisen valtionavustuksen piiriin. Avustusten tavoitteena on pääsääntöisesti museoiden kokoelmien ja rakennusten säilyminen, kokoelmien hyvä hallinta sekä tiedon välittäminen museoiden kokoelmista ja paikallisesta perinteestä.


8.4.2015

Museosalkut testikäytössä

Perinnekontti ja Muistelusalkku pääsivät testikäyttöön, kun Martikkalan koulun 0 - 2 -luokkalaiset ja Jussinpihan päiväkeskuksen ryhmä tutustuivat niihin.

Martikkalan koulun oppilaat tekivät tutkimusmatkan 100 vuoden takaiseen maalaiselämään opettajansa Raija Pasasen johdolla. Matka alkoi aikajanan kautta, joka piirrettiin liitutaululle. Aikajanalle oppilaat saivat sijoittaa mm. ekaluokkalaisten syntymäajan, ensimmäisen pitserian saapumisen Suomeen ja Suomen itsenäistymisen.


Ekaluokkalaisten syntymäajan lisääminen huvitti


Sitten tutustuttiin itse konttiin. Mitäs sieltä löytyikään?

No tuohivirsuthan sieltä löytyi.

Ennen vanhaan vaatteet olivat erilaisia. Kontissa on sekä tytön että pojan vaatteita ja asusteita.

Huivi ja essu ovat perinteisiä naisten ja tyttöjen asusteita

Ennen vanhaan perheet olivat suuria ja kaikilla oli oma tehtävänsä perheessä.

Kontissa on vanha perhekuva, jonka avulla oppilaat miettivät, millaisia perheet olivat ennen.

Toisen kuvan avulla mietittiin, mitä ennen vanhaan syötiin, millaisia ruokavälineitä käytettiin ja millaiselta kodissa näytti.

Lopuksi oppilaat pääsivät vielä kokeilemaan vanhoja esineitä, kuten karstoja. 

Jussinpihalla aikamatka ulottui vähän lähemmäksi, 30-, 40- ja 50-luvulle. Muistelusalkussa on erilaisia arkisia esineitä aina kalosseista aikakauslehtiin. Jussinpihan ryhmäläisen kanssa muisteltiin muun muassa entisajan vaatetteita ja ruokia.




Mitähän täällä käsilaukussa on? Nenäliinoja ja peili ainakin. 

Jokainen sai valita nostalgisten kortin, joka esiteltiin muille. 


Reinoa miellytti kuva hirsisestä saunasta. Hän on itse aikoinaan rakentanut paljon. 

Ryhmäläiset selailivat myös vanhoja lehtiä. 

Ainakin vanhoja sarjakuvia muisteltiin lämmöllä ja mainosten tuotteet olivat tuttuja.


Lämpimät kiitokset Martikkalan koulun 0 - 2 -luokkalaisille ja Jussinpihan ryhmäläisille!  









2.4.2015

Vanhan koulun pelastus

Kuntien ja yhdistysten omistamien museoiden lisäksi Ylä-Savossa on myös yksityisiä museoita. Näistä yhtenä esimerkkinä on FT Sirkka Heiskanen-Mäkelän omistama kansakoulumuseo. Heiskanen-Mäkelä osti Vieremän ja Iisalmen kunnan rajalla sijaitsevan Valkeisten vanhan kansakoulun 1990-luvun alussa. Vanha koulurakennus oli surkea näky, kun uusi omistaja sai sen haltuunsa. Sirkka Heiskanen-Mäkelä aloittikin kattavan korjaustyön ja kansakoulun avajaisia vietettiin jo vuonna 1996.  



Valkeisten kansakoululla on erityinen rooli Sirkka Heiskanen-Mäkelän elämässä; hänen äitinsä työskenteli koulussa 41 vuotta, ja se toimi myös jonkin aikaa koko perheen kotina. Koulurakennus valmistui 1800–1900 -luvun taitteessa ja toimi kansakouluna 70 vuoden ajan, vuoteen 1968 asti. Koulutoiminnan loputtua kunta myi rakennuksen yksityiskäyttöön, jolloin se päätyi lautatarhaksi ja rappion partaalle. Vanhan koulun pelastuksena oli uusi omistaja, joka ymmärsi rakennuksen paikallis- ja kulttuurihistoriallisen arvon.



Vanhalle Valkeisten kouluun on perustettu museo entiseen alakoululuokkaan.  Museoon kuuluu myös 1950-luvun tyyliin kalustettu kansakoulunopettajan asunto. Lisäksi koulutalossa on kahviotila sekä kaksi suurehkoa salihuonetta, joita on käytetty näyttelytiloina.






Valkeiskylän historiaa ja kansakoulun vaiheita on myös tallennettu useisiin Heiskanen-Mäkelän toimittamiin julkaisuihin.  Heiskanen-Mäkelä onkin erityisen vakuuttunut kansakoululaitoksen merkityksestä Suomen historiassa:
Kaikkina näinä vuosina, jotka olen käyttänyt kouluni kunnostamiseen, olen yhä enemmän ja syvemmin vakuuttunut kansakoululaitoksen merkityksestä ennen kaikkea maaseudun sivistämisessä.  Maaseudun kulttuurihengen loivat itsenäisyytemme alkuvuosina suurelta osin juuri kansakoulun opettajat, joiden työtä nykyisin ei enää jakseta muistaa ja kunnioittaa. Koulu oli myös aina kylän sydän.

 Valkeisten vanhan koulun ja kansakoulumuseon osoite on Ouluntie 1112, 74160 Iisalmi. Kouluun voi tutustua tilauksesta sekä kesäviikonloppuisin, p.040 747 0903.